LA CUINA EBRENCA

La cuina de les Terres de l'Ebre té una gastronomia pròpia, amb les variacions que implica la  situació  geogràfica. La cuina deltaica, marinera o de l'interior té  influències de les comarques veïnes especialment del País Valencià i l'Aragó.
L'arròs, els suquets, la clotxa, els cocs de recapte, els cagallons de ruc (bunyols de blat) són alguns plats destacats de les taules ebrenques on no falta l'oli d'oliva  del Baix Camp i del Montsià, el vi de la Terra Alta  i els dolços tradicionals entre el quals  destaquen  els pastissets de cabell d'àngel, molt lligats a la cultura islàmica.

La tortosina M. Carmen Queralt Tomàs s'ha dedicat a recollir les menges pròpies dels ebrencs, ja  sigui per l'experiència personal a  la seva llar o bé parlant  amb la gent  del país, i les ha  publicat al  seu llibre La cuina de les Terres de l'Ebre  editat per Cossetània edicions, a  la col·lecció El Cullerot, dedicat especialment a les comarques del Baix Ebre, el  Montsià i la Terra Alta.
Del llibre, que cal comprar per seguir les receptes, ampliat amb  les receptes del cuiners Josep Garcia (restaurant L’embarcador de Garcia), Didier Guerin (restaurant Sirga de Móra  d'Ebre), Salvador Miralles (Hotel Miralles  d’Horta de Sant Joan) i Jordi Navarro (Hotel Piqué de Gandesa) i d'altres de fonts personals, se’n poden extreure  alguns entrants, primers i segons plats, postres i cuina festiva.

L'escriptor Miguel de Cervantes escriu al Quijote  amb paraules  de l'escuder Sancho, fent referència als fruits del  riu " ...quiero advertir a vuestra merced que a mi me parece que ese tal barco no es de los encantados, sino de algunos pescadores de este río, porque en él se pescan las mejores sabogas del mundo..." 

La majoria  d'aquests plats que es detallen, a  l'hora de demanar-los cal tenir en compte l'estació de l'any,  els serveixen a un bon nombre de les cases de menjar de les Terres de l'Ebre a  les quals em referiré en   un altre apartat del  web, a mesura  que les visitem i en valorem  l’oferta sempre amb la relació qualitat preu i procurem que sigui  un preu inferior a 30 €.

Els licors i els destil·lats també tenen una àmplia presència als àpats dels ebrencs. Tot i que s'han perdut moltes de les ofertes del segle passat,  fa un temps que alguns grups especialment de gent jove estan recuperant  les fórmules o bé per mitjà  dels avis o per  la informació que ofereixen alguns llibres com l'escrit per Anna Figueres Torruella i M. Teresa Castelló Bou
Licors tradicionals aiguardents i vins generosos . Aiguardents i ratafies són els destil·lats i els licors més actuals mentre que  les receptes fetes  a casa o bé s'han perdut o només s’elaboren en l'àmbit familiar.

ENTRANTS I APERITIUS
- Pop torrat (propi de Sant Carles de la Ràpita)
- Olives rostides (olives negres)
- Ostrons
- Musclos
- Anques  de granota

PRIMERS PLATS
- Suquets de peix
- Farinetes de panís o de llegums
- Sopa de Farigola
- Olla barrejada o recapte
- Pitanca de llauter (freixura de corder) Tortosa
- Arròs, col i fesols (al Baix Ebre i  el Montsià)
- Arròs a banda (les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita o l'Ametlla de Mar
- Arròs amb abadejo (bacallà)
- Empedrat tortosí
- Sopa de la reina
- Bajoques ofegades
- Clotxa
- Coca de recapte
- Fogasseta

SEGONS PLATS
- Paelles amb fruits del mar, conill o pollastre o peix de riu
- Crestó (cabrit blanc capat)
- Tonyina roja
- Carxofes
- Galeres
- Truita de poble (farina+aigua+sal)
- Truita amb suc (recollit de la Fatarella)
- Truita de pataques, carxofes i alls tendres)
- Truita de borratxes (de faves tendres)
- Cassola de la poca vergonya
- Baldanes amb ceba i tomata o d'arros
- Carn de corder amb rustifaci i allioli
- Llagostins torrats (Sant Carles de la Ràpita)
- Suquet de peix
- Rap amb suc
- Popets de  pagès
- Anguila en suc
- Ànec o fotja salvatges a la brasa
- Patates amb pop

POSTRES
- Pastissets de cabell d'àngel (1)
- Cireres
- Panoli
- Flors de carabassera arrebossades
- Cagallons de ruc (bunyols de blat)
- Cóc de brossat (Tortosa)
- Cóc de maçanes de l'agredolç (Amposta) 
- Cóc escaldat, coc ràpid, coc borratxo (Sant Carles de la Ràpita)
- Torró de Xerta
- Paracotes (figues albardades)
- Ous bufats (Ulldecona)
- Croquetes de Sant Antoni
- Casquetes
- Rodots a la cassola
- Fruites seques 
- Periquillo (Ulldecona)
- Torró de Xertta
- Garrofetes del Papa Luna (Tortosa)
- Punyeta de Roquetes
- Brossat (formatge fresc)

(1)  Els pastissets de cabell d'àngel el més típic a les Terres de l'Ebre te uns comerços que, al meu entendre son guanyadors


Montsià

Les Cases d'Alcanar: Forn Elena al carrer Trafalgar, 16. Tel 977 737 449

Baix Ebre

Tortosa: Pastisseria Panisello a  l'avinguda de la Generalitat, 113. Tel 977 440 330
El Perelló: Pastes Benaiges al carrer Castaños, 2. Tel 977 490 403

Ribera d'Ebre

Rasquera: Forn D Benaiges al carrer Pla de la Bassa, 21. Tel 977 409 244

Terra Alta

Gandesa: Forn i pastisseries Pujol (1892) a Carrer Sant Domenech, 7. Tel 977 420 026 i Plaça Farola, 2. Tel 977 420 223

PER COMARQUES

Montsià
Els productes  cuinats del mar de km 0, més típics als menús de la costa com:  carxofes, ostrons, musclos, arròs,  ànec salvatge, anguiles, llagostins, galeres,catxels, tellerines o els canyuts.
A l’interior, la cuina del peix de riu com les anguiles i les angules, la caça d'aus, l’ànec. 

Els pobles de l’interior tenen més tradició en la cuina de peix basada en les espècies de riu com les anguiles i les angules. L’anguila és el peix tradicional del Delta que es prepara  guisada,  en salsa o xapadillo (oberta, assecada i després cuinada a la brasa).
Els plats de carn són els fets AMB  aus aquàtiques com ara els tords, les perdius, els faisans i les tórtores, tot i que l’element estrella és l’ànec. També cal anomenar les ovelles que pasturen pel delta. Els productes de la fèrtil agricultura són a la base de la gastronomia del delta: carxofes a la brasa, baldanes, arròs amb cols i fesols, caragols, faves ofegades són bons plats d’hivern  de la mateixa manera que,  la samfaina, les amanides, els melons i altres fruites ho són d’estiu.


Ribera d'Ebre 
Els menjars típics són la clotxa, les baldanes d’arròs o ceba  la cabra blanca, els cócs, les cireres i els préssecs.

Plats dels cuiners Josep Garcia del  restaurant  L’embarcador (Garcia) i Didier Guerin de la Sirga (Móra d'Ebre):
Sopa amb crosta
Bledes amb ganyims
Tupí de  fesols
Conill amb mandonguilles de bacallà
Ànec amb mongetes
Estofat de porc senglar amb bolets
Ensaïmada de Garcia
Corassons d'ametlla
Confit de cuixa d'ànec
Perdiu amb vinagreta calenta
Amanida sirga
Bacallà confitat amb bolets
Magret d'anec amb vinagre de gerds

Terra Alta
Típics són els plats de caça i els cócs

Els més típics de la Terra Alta són els plats de caça, la  clotxa, les baldanes d’arròs  o ceba,  la cabra de Rasquera, els cócs.
Plats del cuiner  Salvador Miralles de l'Hotel Miralles (Horta de Sant Joan) i Jordi Navarro (Hotel Piqué):
Sardines de casc  
Truita amb suc
Arròs amb guatlles
Tupí hortolà
Crestó en escabetx
Caldereta de pastor
Guatlles d'escopeta amb pebrots
Truita amb suc
Espatlla de moltó al forn
Bacallà  amb olives
Mona de massapà
Rodots
Cóc de mel
Amanida de  contrastos de la terra
Potatge
Costelles de cabrit arrebossat amb verdures deshidratades, sèsam i àrros inflat
Salmó marinat amb flors
Cuetes de rap amb  pebrot del piquillo i salsa de torró
Pasta de mil fulls farcida  de filet de vedella amb fondue de formatges

Baix Ebre

Al Baix Ebre cal destacar com més típic, el marisc tot i que la carn de cabra i senglar son també a la cuina de la comarca, No poden falta els pastissets i diferent ofertes de productes de pastisseria.

Pastissets
Cocs
Torrons
Capsetes
Garrofetes
Arrossos
Peix
Musclos
Ostras
Tonyina
Estofat de cabra
Estofat de porc senglar
Baldanes d'arròs
Cítrics
Mel





























Lo Xiringuito  de l'Avi Agusti, sobre una musclera. es un espai excel·lent per assaborir els productes del mar al mitg de la Badia dels Alfacs,amb el remó de les onades.