LLOCS AMB ENCANT

EL MONTSIÀ
Muntanya del massís del Montsià. Excepcional mirador del delta de l'Ebre pels forats naturals de la roca cimera. Entre els municipis d'Alcanar, Freginals i Sant Carles de la Ràpita.
A 5,9 km. de l'aparcament de Cocó d'en Jordi (Sant Carles de la Râpita).

És el barranc més llarg del riu Sénia i ens ofereix unes magnífiques vistes de paisatges abruptes. Es tracta d'un barranc encaixonat, on hi trobem el Pi Gros (4,8 m, de circumferència), la font del Retaule o les coves dels Bous i dels Àngels.
Al terme municipal de la Sénia.

L'ermita de la Mare de Déu del Remei (s.XVI i XVII), de gran devoció per els canareus, està dedicada a la patrona de la vila. Subica en un entorn natural i paisatgístic immillorable, als peus de la Moleta on hi ha les restes d'un dels pobles dels ibercavons, fa mes de 2.500 anys i envoltada d'oliveres mil·lenàries i belles vistes panoràmiques que controlen la plana d'Alcanar i la badia dels Alfacs.
A 4 km. d'Alcanar,

Santuari i ermita adossats a les parets de la Mola de Godall o serra de l'Ermita, al nord-oest d'Ulldecona protegit com a bé cultural d'interès local. Vistes espectaculars de la Foia d'Ulldecona i de la serralada del Montsià. Espai cultural i espiritual consta d'església i hostatgeria adossades.
A 4 km. d'Ulldecona

Al bosc de Burgar amb les seves característiques margenades i piques de pedra a nivell del terra.
A 1,700 km. de l'aparcament de Cocó d'en Jordi (Sant Carles de la Ràpita)

La font neix de la roca i vessa les aigües en un abeurador fet amb un tronc buidat en un espai arbrat.
A 4,5 km. de l'Àrea de lleure de la vall. Camí senyalitzat al llarg de tot el recorregut.

Espai d'interès natural i paisatgístic amb una gran diversitat d'espècies vegetals i animals a la llacuna que es troba al costat del mar. La desembocadura és coneguda com Sòl de Riu i la seva platja es considerada verge.
Antigament, les dones anaven a fer la bugada a la desembocadura on s'explica que moltes dones van sentir cantar una sirena que també l'havien vist els mariners casencs.
A uns km. de les Cases d'Alcanar seguim les platges pel sender blau o lligallo del mar (nou traçat del GR92)

A Ulldecona es reuneix el major nombre d'oliveres mil·lenàries de Catalunya amb uns 2.000 exemplars catalogats d'entre mil i dos mil anys. Visites guiades: Museu Natural d'oliveres mil·lenàries la farga de l'Arión. Tel. 618 770 869.
A uns 7 km. d'Ulldecona.
Gran extensió plana que disposa d'una gran xarxa de camins agrícoles i antigues vies de comunicació que el fan ideal per recorreguts familiars a peu o amb bicicleta. Es poden visitar alguna de les seves basses, contemplar els conreus típicament mediterranis d'oliveres, garrofers, cereals, cítrics i algun fruiter i horta o observar antigues construccions de rec, com sèquies o sènies.
L'aigua dolça dels ullals de Baltasar aflora en petits estanys (ullals) procedent de les muntanyes dels Ports i la serra de Montsià.
Les pintures rupestres d'Ulldecona, any 6000 aC. foren declarades Patrimoni de l'Humanitat per la UNESCO l'any 1988.
A la serra de Godall (Ulldecona).

Volta a la llacuna més gran del delta des de la Casa de Fusta,
A uns 2 km. del Poblenou del Delta.
Són els més importants de Catalunya, situats a la desembocadura de lo riu Ebre formen gairebé la fisonomia del delta amb gairebé 21.000 hectàrees de cultiu quasi el 65% de la superfície, amb diversitat de grans com la gleba, sendra, montsianell o bomba..
.
Es tracta d'un edifici modern construït al mateix port pesquer, on es pot veure l'arribada de les barques i els mariners amb tot el peix i marisc preparat per a la subhasta.
L'hora d'arribada de les barques és a partir de les 15.00 h. de dilluns a divendres. La millor hora per veure la llotja en acció és a les 16.30 h aproximadament. Cada dia entren a port 20 tones de peix.
Relaxar-se i gaudir de la badia dels Alfacs amb tots els sentits. Sortim a navegar des del port de la Ràpita per fer un recorregut per les muscleres o amb un taxi aquàtic anar fins la musclera de l'avi Agustí i fer-hi un aperitiu amb ostres, musclos i cava o un àpat que inclogui un arròs de llamàntol.
A la badia dels Alfacs (Sant Carles de la Ràpita),
Edifici importat del Canadà fa més de 100 anys pels caçadors d'aus aquàtiques, està inclòs a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i que avui és l'espai del Centre d'informació del Parc Natural del Delta de l'Ebre, situat a la llacuna de l'Encanyissada al Poblenou del Delta (Amposta).
Partida L'Encanyissada, s/n, Tel. 977 261 026

Amb una extensió de 1.192 ha és la llacuna més gran del delta. Hi ha la possibilitat de fer tota la volta a la llacuna, amb trams de carretera asfaltada i altres sense asfaltar. El recorregut variarà entre 12 i 18 km depenent de si es vol fer la volta a la cubeta gran o a tota la llacuna.
L'itinerari pot començar al Centre d'informació de la Casa de Fusta.

Conegut pel seus oriünds com el Poble, la seva antiga denominació era Villafranco del Delta, inaugurat el 1953, en honor a Franco tot i que el dictador no hi va anar mai. La Generalitat li va canviar el nom l'any 2003. Paga la pena a l'hora que es visita el poble pujar al campanar de l'església.
Pertany al  Municipi d'Amposta tot i que és una Entitats Municipal Descentralitzada (EMD).

El Museu, inaugurat el 2011 a partir de la renovació del Museu Comarcal del Montsià, és una de les principals entitats culturals del territori pel fons que reuneix-les col·leccions d'arqueologia, etnologia i natura.
Museu de les Terres de l'Ebre. Carrer del Gran capità, 24. Amposta, Tel. 977 702 954.

Exposicions permanents, audiovisuals.
Carrer del bisbe Aznar, 79. Sant Carles de la Ràpita.

El castell d'Ulldecona és un conjunt fortificat, a Ulldecona, declarat bé cultural d'interès nacional. El castell d'Ulldecona és dalt del puig del Castell, una petita elevació que forma part de la serra Grossa.

Als Abrics de l'ermita, situats a la serra de Godall (Ulldecona), s'hi conserva un conjunt excepcional de pintures rupestres que han estat declarades Patrimoni Mundial per l'UNESCO. El nombre de pintures que s'hi conserven és extraordinari, encara que el conjunt destaca també per la qualitat i la diversitat formal de les representacions. Un llegat certament incomparable.
A Ulldecona.

la costa de les Cases d'Alcanar en única per les seves platges de còdols (que els canareus van evitar que es transformessin en espais amb sorra fina amb la qual cosa es pretenia afavorir el turisme), al costat de penya-segats i fins a Sol de Riu a la desembocadura del riu Sénia, que separa el Principat de Catalunya del Païs Valencià.

Barra del Trabucador
És una extensió estreta de sorra, un dels espais de nidificació més importants del Mediterrani, A l'extrem, hi ha les Salines de la Trinitat, en funcionament productiu.

Un pont penjat sobre lo riu Ebre és lo símbol més significatiu de la capital del Montsià que es va començar a construir l'any 1915 i es va inaugurar quatre ants més tard (1919). El pont penja de dos pilars (Torre) de 24 m d'alçada i una volta de 134 m, sostinguda amb cables d'acer.


BAIX EBRE
Mont Caro (1.441 m.)
Sostre de les Terres de l'Ebre i de les comarques de Tarragona està situat al terme municipal de Roquetes dins del Parc Natural dels Ports.


Envoltada de parets de roca, aigua, boscos de pi i alzina entre els quals la presència del faig.
Recorreguts: El racó de la cova d'en Marc (20 min.). L'Airosa (1h) I mas de Barró (2.30 h).
A 8 km, de Mas de Barberans per carretera i pista (en bon estat)
L'any 1998 van ser declarades Patrimoni de l'Humanitta per la UNESCO.
Al Perello
Amb un recorregut de 510 m, amb uns 9,82 m de desnivell, a la Cova Meravelles el lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions, a voltes estrambòtiques.
A Benifallet.
És la més petita del Parc Natural del delta i com d'altres, connectada directament al mar,
A 4 km. de l'Ampolla.

La punta de la Banya
Península que configura l'area natural més extensa del delta de l'Ebre, situada a l'extrem meridional. S'estén davant de la costa de Sant Carles de la Ràpita i s'uneix al delta mitjançant la barra del Trabucador.
Nom que respon a la denominació àrab de castell. És un dels principals monuments històrics de la ciutat de Tortosa. Entre les seves parets de més de 2.000 anys, hi ha el Parador de Tortosa,
El fet d'endinsar-se pels carrers del barri jueu de Tortosa acompanyat de Blanca, la jueva que va viure a l'Alhama tortosina de final del segle XV, ofereix una diferent i apassionants de conèixer i sentir aquest emblemàtic lloc de la ciutat de Tortosa. Blanca es refugia en el cant regalant al visitant sensacions evocades d'un passat no tan llunyà.
Informació: Oficina de Turisme Tortosa.
A Tortosa.

Sant Jordi d'Alfara
Castell des del qual es defensava la costa. Documentat al segle XIV amb les accions de guerra dels cavallers de l'ordre de Sant Jordi d`Âlfama en defensa de la corona catalanoaragonesa durant setge de l'Alguer, entre d'altres.
A l'Ametlla de Mar.

La punta del Diamant. 
La punta del diamant s'alça com mirador privilegiat de la capital del Baix Ebre i el massís dels Ports. També es coneix amb la denominació de Torre de Tubal a referència al fundador de la ciutat.
A Tortosa.

Balneari de Cardó
Està catalogat com obra monumental del municipi de Benifallet i inclòs dins del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
El convent i l'ermita de Cardó van ser fundats l'any 1605 pel carmelita fra Pere Pau Revull. L'any 1617, s'hi va establir la comunitat. El convent va ser suprimit amb l'anomenada exclaustració del 1835 que va consistir a posar al mercat, mitjançant subhasta pública, les terres i els bens no productius en poder de les anomenades "mans mortes" que no les conreaven, gairebé sempre l'església catòlica o ordres religiosos.
L'any 1866 fou construït el balneari de Cardó aprofitant vells edificis i se n'hi van construir de nous.
Accés des de Rasquera.



RIBERA D'EBRE
Muntanyes de Cardó
Una de les serres característiques de les Terres de l'Ebre, incloses al Pla d'Espais d'interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, als municipis de Benifallet (Baix Ebre) i Rasquera (Ribera d'Ebre).
Fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d'alçada que sembla sorgir de les roques i situada sobre un turó, domina els curs de l'Ebre i les terres del voltant.

Casa de fusta
La casa de Fusta és una de les construccions més emblemàtiques del delta de l'Ebre inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
El llagut és una barca de fusta, sovint amb aparell de vela llatina, Actualment, moltes d'aquestes barques han estat motoritzades. Recorreguts pel riu des d'Ascó a Móra o d'Ascó a Miravet.

Reserva natural de fauna salvatge de Sebes i meandre de Flix
Espais fluvials inclosos al Pla d'espais d'interès natural (PEIN). L'any 1995 van ser declarats reserva natural salvatge, sota la denominació de Riberes de l'Ebre a Flix.
El pas de barca de Miravet és el darrer transbordador que creua l'Ebre per arrossegament mitjançant el corrent del riu.

Embassament de Riba-roja
Aquest embassament és ideal per a la pràctica dels esports fluvials.
A Riba-roja d'Ebre.



TERRA ALTA
Arnes
La vilà d'Arnes reuneix un gran interès cultural amb les Roques de Benet com a teló de fons, amb un edifici renaixentista on s'ubica l'ajuntament.

Poble Vell de Corbera d'Ebre
Escenari de la Batalla de l'Ebre durant la Guerra civil, entre el mes de juliol i el de novembre de 1938, A conseqüència d'aquesta batalla, Corbera d'Ebre va quedar completament destruït i els habitants es van haver de traslladar a la part baixa del turó, a banda i banda de la carretera.

Horta de Sant Joan
A la població d'Horta de Sant Joan, Pablo Picasso hi va passar una llarga temporada durant la seva joventut (1897-1898), de la qual ells mateix deia que en aquell poble havia après tot el que sabia.
Les Roques de Benet són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural del Port. Un altre dels punts interessants és la via verda.
Situada a la vora del riu dels Estrets, des d'aquest punt es poden seguir diversos itineraris senyalitzats com: Els Estrets (2.230 h), la cova de Picasso (1 h), El racó de Corretja (1 h) o la Roca Llisa (2.15 h ).
A 9,5 km d'Horta de Sant Joan.
El celler Cooperatiu de Pinell de Brai, anomenat "la catedral del vi" de Catalunya, és un edifici modernista, obra de Cèsar Martinell i Brunet, deixeble d'Antoni Gaudi.
 Carrer del Pilonet, 8. El Pinell de Brai. Tel 977 426 234

Celler Cooperatiu Agrícola de Gandesa
Obra de l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, deixeble d'Antoni Gaudi i de Josep Puig i Cadafalch.
A l'avinguda Via Catalunya, 28. Gandesa. Tel 977 420 017.