LA TERRA ALTA



Municipis de la comarca
ArnesBateaBotCaseres,  

La comarca de la Terra Alta, que s’anomena  així per la seva situació enlairada, a la riba dreta del riu Ebre,  és juntament amb el  Montsià les comarques de les Terres de l'Ebre amb les quals  tinc més lligams, possiblement  per ser les primeres muntanyes ebrenques que vaig visitar i també  per les vivències viscudes especialment a: Arnes, Alcanar, Batea, Ulldecona i el Tossal del Rei o dels Tres Reis.
La comarca terraltenca amb capital a Gandesa, té una extensió de 743,36 km2 i una població actual (2016) de 11.761 habitants, la menys poblada de les Terres de l'Ebre amb una densitat de 15,8 habitants per km2, amb 12 municipis i encara avui, com  deia  Josep Maria Espinàs al seu llibre A peu per la Terra Alta (1989, Ed. La  Campana) Ben poc coneguda pels catalans que no hi han fet la guerra.”

La Terra Alta està situada al  nord de les muntanyes del massís dels Ports configura un magnífic altiplà d'on sobresurten les serres de Pàndols i de Cavalls, serralades plenes d'història pels fets tràgics de la batalla de l'Ebre que va començar el 25 de juliol de 1938, en una fosca nit i va durar 115 dies, el combat més llarg de la Guerra Civil espanyola.

La visita a la comarca s'ha de fer amb tranquil·litat i amb  els cinc sentits atents per gaudir dels  paisatges i con diu  Espinàs fem: el tafaner per conèixer les seves gents el seu batec i la vida", també les històries i les llegendes, que són moltes i interessants les que coneixen i recorden  els terraltencs i terraltenques.

Per a  la internacionalització de la comarca va ser determinant el pintor Pablo Ruiz Picasso (1881-1973)  que va  passar temporades a Horta de Sant Joan als anys 1898, 1899 i 1909  població de la qual va dir:  Tot el que sé ho he après a Horta Un paisatge que va protagonitzar una seixantena quadres  de la seva obra entre els quals  destaca el  titulat La Bassa,  indret de la població que avui ocupa la plaça Catalunya  a Horta de Sant Joan.

CLIMA
El clima de la Terra Alta és mediterrani .Les temperatures mitjanes anuals se situen entre els 10 °C, als cims més alts, i els 14 °C als sectors inferiors. Els hiverns són llargs i freds, entre 5 i 6°C de temperatura mitjana mensual al gener. En canvi, els estius són més aviat calorosos, entre 22 i 25 °C a  bona part de la comarca.


VEGETACIÓ
La diversitat de relleus i climes fa que a la Terra Alta hi hagi una gran varietat de paisatges vegetals. Als sectors planers hi ha un predomini d'espai conreat.


HIDROGRAFIA
La comarca actual de la Terra Alta, no la travessa   cap riu important. Són cursos intermitents, que només porten aigua en períodes de pluges importants .
L'Ebre toca de frec la Terra Alta, en el seu extrem nord, just a la confluència de l'Ebre amb el Matarranya.

L'AGRICULTURA
El camp és la base econòmica de la Terra Alta. Només el 42% de la seva superfície és conreada. Pot semblar poc, però cal tenir present que la meitat meridional és un territori muntanyós, amb vessants abruptes, on es fa difícil treure un bon rendiment de la terra. Hi ha molt poc regadiu, només l'1,5% del total conreat, on es planten hortalisses, patates i fruita dolça (préssecs).
El secà és dominat per la vinya (15.000 ha), el 43% del total de secà. Aquesta vinya un vi de qualitat i de graduació alta.


L'INDUSTRIA
El vi elaborat de les seves vinyes és actualment  un  dels  més valorats  del món, un tresor tot i que fins la dècada dels vuitanta   que el que  s'elaborava era del  considerat de “batalla”. De les especialitats destaca la garnatxa blanca, la més tradicional, amb cultius conreats entre els 300 i els 500 metres, en terrasses de difícil accés sobre un sol calcari, baixa pluviositat i vents de cercs i garbí. El 1972 es va constituir el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta.

L'any  2011 el celler Altavins, amb el  Domus Pensi del 206 va ser guardonat amb la Gran Medalla d'Or , com a  millor vi del món,  al Concurs Mundial de Brussel·les, entre més de 7.000 vins participants en representació  d’una cinquantena de països.

L'any  2016 deu dels vins de la la DO Terra Alta estan entre els millors del món.
A Gandesa, hi ha   una de les anomenades catedrals del vi, el Celler Cooperatiu (1919) obra de l'arquitecte Cèsar Martinell  (1888-1973), col·laborador de  Gaudí  a la Sagrada Família i protagonista a la construcció del Celler Cooperatiu de Pinell de Brai (1818), l'altra catedral del vi.



Al coll del Moro es va localitzar el que es considera el  celler més antic de Catalunya datat al   segle III aC. En un assentament ibèric fortificat d'uns 3.500 m2 avui inclòs a la ruta dels ibers.


LA BATALLA DE L'EBRE
La Terra Alta va ser l'escenari de la pitjor de les batalles de la Guerra Civil que va començar el 25 de juliol de 1958 a les 00.15 h  en una fosca nit sense  lluna quan les forces republicanes van iniciar el pas del riu Ebre entre les poblacions de Mequinensa i Amposta, per sorprendre   les forces franquistes.
La batalla de les batalles va durar 115 dies, hi va haver més   de 30.000 morts, 120.000 baixes, 75.000 ferits I 15.000 presoners.


LLEGENDES
Kildo Carreté (1926 - 2014 ) va ser el primer a  explicar-me una de les llegendes més conegudes de la comarca i que té com a escenari la Cova del Moro a la qual van   accedir, en dues  ocasions, relat de la seva escalada que es va plasmar al núm. 17 del butlletí del Centre d'Estudis de la Terra Alta, de la qual  va ser president.

LES SEVES MUNTANYES, ELS SEUS CIMS
Entre el centenar de muntanyes, la més alta  és el cim de l'Espina de 1.181 m ,   al municipi d'Horta de Sant Joan , a tocar de  la comarca del Baix Ebre. 



MUNTANYES DE GANDESA

Puig de l'Àliga (Gandesa)

Puig Cavaller

Cim de la Mort

Coll del Moro

Coll dels Gironesos

Mola d'Irto

Punta Redona (Gandesa)


MUNTANYES D'ORTA

MUNTANYES D'ARNES
Punta de l'Àliga (Arnes)

BATEA

BOT

LA FATARELLA
Les Paumeres
Punta de l'Home
Punta dels Menares
Los Mollons

PINELL DE BRAI

POBLA DE MASSALUCA

PRAT DE COMTE