BAIX EBRE

EL BAIX EBRE
Un mosaic de diversitat entre el riu, el mar i la muntanya


Municipis de la comarca
L'Aldea, AldoverAlfara de Carles, L'Ametlla de Mar, L'Ampolla, Benifallet, Bitem - Tortosa (EMD), Camarles, Campredó - Tortosa (EMD), Deltebre, Jesús - Tortosa (EMD), Paüls, El Perelló Roquetes, Tivenys, Tortosa, Xerta.

El Baix Ebre està situat a l'extrem meridional de Catalunya. Limita al nord amb el Baix Camp, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, a l'est amb el mar Mediterrani, al sud amb la comarca del Montsià i a l'oest amb la Terra Alta i el Matarranya.

La comarca està dividida en 14 municipis amb una superfície de 1.002,7 km2 i una població de 78.977 habitants amb densitat de 78,8 habitants per km 2. La més poblada de les Terres de l'Ebre, .

La bimil·lenària Tortosa, la Tortosa romana, és  la capital de la comarca i de la vegueria, antiga divisió administrativa del Principat de Catalunya territori sobre el qual un veguer, autoritat delegada del comte o vescomte, i posteriorment del rei, té jurisdicció subsidiària en territoris de l'església o baronies.

La vegueria és una institució del Principat de Catalunya, d'origen medieval, vigent des del segle XII fins al segle XVIII, quan van ser substituïdes per corregiments, arran del Decret de Nova Planta del 16 de febrer de 1716, que abolia l'organització constitucional i sobirana dels països de la corona catalanoaragonesa. i a la Catalunya del Nord fins al 1790 amb la Revolució Francesa.

La divisió per vegueries que va adoptar la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i que amb la Regió V, estan incloses el Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta amb Tortosa com a capital.

El riu Ebre és l'espina dorsal de la comarca, vertebrador que la recorre al llarg de 74 km pels municipis de Benifallet, Xerta, Tivenys, Aldover, Tortosa, l'Aldea i Deltebre i que es pot resseguir per aigua o bé a peu pel GR99 anomenat Camí de l'Ebre.

El clima
El clima del Baix Ebre és mediterrani, amb una precipitació mitjana de 550 mm anuals llevat de la zona dels Ports on la mitjana s'apropa als 900 mm. Les temperatures mitjanes oscil·len entre els 5º i els 11ºC a l'hivern i entre 20º i 25º C a l'estiu.

Parc naturals
La comarca té dos parcs naturals: el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l'Ebre. Dos paratges de gran riquesa paisatgística, natural i de fauna que caracteritza les Terres de l'Ebre amb una extensa xarxa de camins aptes o adaptats expressament per als aficionats a l'excursionisme, a viatjar o a descobrir el paisatge a peu amb bicicleta, a cavall o navegant.

La gran àrea muntanyosa dels Ports (uns 800 km2) permet dur-hi a terme activitats diverses. Un paradís per als amants de la natura, el senderisme, els esports de muntanya o l'espeleologia.

Un altre dels grans atractius naturals de la comarca és el delta de l'Ebre, un dels paisatges més sorprenents del Principat on es pot gaudir del conreu de l'arròs i dels milers d'aus que o bé s’hi aixopluguen o s’hi aturen en el seu camí d'anada i tornada a altres latituds.

Els monuments i les festes
Paral·lelament, la comarca viu amb força els monuments de la seva mil·lenària història i les seves tradicions com Corpus o la Mare de Déu del Carme, les processons de Setmana Santa o els romiatges a les ermites que hi ha repartides pel territori.


Activitats econòmica
L'agricultura continua essent una de les activitats més important de la comarca amb una part de la població dedicada al cultiu de l'arròs, els cítrics i l'horta. Ofereixen productes reconeguts arreu tant per la seva qualitat com per la seva diversitat. Productes destacats per la Denominació d'Origen Protegida (DOP) i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que són la base de la cuina tradicional de les Terres de l'Ebre i un dels seus principals atractius turístics.
El sector que més creix és el dels serveis, gràcies a l'augment del turisme, mentre que el teixit industrial està situat en polígons industrials que són també importants per al desenvolupament del territori.

La gastronomia
La diversa orografia del Baix Ebre permet una oferta àmplia i diferent a taula de les denominades de km 0 amb productes de regadiu, especialment els cítrics i les cireres, diversitat d'arrosos (DOP del Delta de l'Ebre), peix, marisc... i podem destacar els musclos, els ostrons (ostres), les angules o la tonyina, tot amanit amb l'oli d'oliva (DOP Baix Ebre-Montsià) i la mel del Perelló,
L’estofat de cabra, el porc senglar, l'ànec a la brasa o les peculiars baldanes d'arròs.

La rebosteria té també té la marca aquelles terres i presenta un ampli repertori de postres. Cal esmentar especialment els típics pastissets farcits amb cabell d'àngel (al forn Benaixes de Rasquera, les garrofes del papa, les coquetes de sagí, els torrons de Xerta, els cócs (de maçana, de brossa, de mel, borratxo), les capsetes, les paracotes, el panoli o les punyetes de Roquetes.

Serres i muntanya
El Baix Ebre comparteix amb la Ribera d'Ebre , les anomenades Serra de Cardó un sistema muntanyós de més de 30 km, de punta a punta, format per les serres de Cardó, Boix i Coll de l'Alba, amb inici a Rasquera (Ribera d'Ebre) i final al Coll de l'Alba, per on passa l'antiga via romana , a Tortosa (Baix Ebre). Eclipsades pel massís dels Ports, les serres de Cardó són les muntanyes amagades i la poca afluència d'excursionistes ha fet que molts dels seus senders i fonts hagin quasi desaparegut.

L'any 1617 es va inaugurar el Monestir Sant Hilari de Cardó. Un un quart de segle més tard va obrir com a balneari fins al 1967. Aquest espai durant la Guerra Civil va ser utilitzat com hospital de la rereguarda de l'exercit republicà. El 1974 va ser adquirit per l’empresa d’arròs Nomen que hi va posar en funcionament una embotelladora d'aigua que va tancar set any després.
Entre els anys 1981 i 1989, l'espai ha tingut tres propietaris, Netslé,SA, Abengoa, SA,
i la multinacional làctica Pascual, que continua essent-ne la propietària amb el projecte de remodelar l’edifici tot i que després de 18 anys en continua aturada la reconstrucció.

El Parc Natural dels Ports aglutina, sense cap dubte, les muntanyes més importants de la comarca amb el Mont Caro (1.442,334 m). Al massís conflueixen Catalunya, País Valencià i Aragó i formen part de la xarxa europea Natura 2000 com zona de protecció d'aus i reserva de la biosfera de les Terres de l'Ebre.
Els Ports, a la vessant del Principat, ocupen els municipis d’Alfara de Carles, Paüls, Roquetes i Tortosa al Baix Ebre, Arnes, Horta de Sant Joan, Prat de Comte a la Terra Alta i Mas de Barberans i la Sénia al Montsià.
Més d'una quarta part del seus cims superen el miler de metres. Destaquen

a la comarca del Baix Ebre: Caro (1.442,334 m), sostre dels Ports, de les Terres de l'Ebre i de les comarques de Tarragona l'Espina (1.180,6 m ) i el Tossal d'Engrillo (1.072,1 m ) aquests dos darrers estan compartits amb la Terra Alta


Muntanyes de Xerta

La Moleta (Alfara de Carles)

Tossa del Pedregal Negre

Roca Roja (Xerta)

La Tossa (Alfara de Carles - Xerta)

Tosses de Vences


Muntanyes de Benifallet
Punta de l'Agulla (Benifallet)

Coll de Llevant

Coll de Llumaners

Coll de Miravet

Lo Coll Pelat

Collet del Rei

La Creu de Santos

Roca Folletera

Roca Foradada (Benifallet)

La Mola (Benifallet)

Roca dels Penjats

Roca Roja (Benifallet)

Moleta de la Sila

La Tossa (Benifallet)


Muntanyes de Roquetes

La Barcina

Roca Blava

Mola del Boix (Roquetes)

Mola Cantando

La Caramella

Castell de l'Airosa

Mola Castellona

Catinell

L'Espasí

La Fortalesa

Coll de la Garrofera

Mola de Lloret

Mola de Matamoros

Roca del Migdia (Roquetes)

Les Mirandes

Mola del Boix (Tortosa)

Mont Caro

Mola del Moro

Els Pallers (Roquetes)

Pany del Migdia

Perepau

Mola Porquera (Roquetes)

Mola Rabosera

El Rastell

Roca Blanca (Roquetes)

Moleta Rodona

Moles del Roldorar

Roca Xapada


Muntanyes d'Alfara de Carles

Roca Campanari

Tossa de la Canal del Rito

Cap de la Faixa Blanca

Mola Carrascosa

Tosses del Coll d'en Fuster

La Coscollosa (Alfara de Carles)

Lo Crespí

Punta de l'Edrera

L'Espina (Alfara de Carles)

Punta de Farrúbio

Mola de Lino

Punta de Marranya

Punta de la Miranda

La Moleta (Alfara de Carles)

Tossal de Montclí

Lo Pou Sec

Roca Puga

Tosseta Rasa

Tossa de la Reina

La Tossa (Alfara de Carles - Xerta)

Moletes de Venanci


Muntanyes de Paüls

Lo Ganyol

Mola del Garí

Mola Grossa

Moles Llargues

Punta del Llóbrec

Roquer de Migdia

Moleta de les Canals

Moleta del Camp

Roquer del Morellà

Mola del Pau

Tossal del Puig (Paüls)

Punta de l'Aigua

Mola Rasa

La Tossa (Horta de Sant Joan)

Punta de la Vall d'Anali

Puntes de Vallmoll


Muntanyes de l'Ametlla de Mar

Coll de Tormo

Roca del Llaner

Puig Moltó (l'Ametlla de Mar)

Tossal de Montagut

Lo Pla (l'Ametlla de Mar)

Roca de Vilaro


Muntanyes del Perelló

Pic de la Bandereta

Mola del Boix (el Perelló)

Coll d'Ardit

Les Colladetes

Pic de la Figuerassa

Tossalet de la Granada

Tossal del Junc

Lloma de l'Espardenya

Turó de les Mosques

Puig del Parracoll

Punta del Pollo

Puig del Retor

Tossal d'en Rúbio

Tossa de Viamar


Muntanyes de Tivenys

Punta de la Barca

Mola del Boix (el Perelló)

Paller del Bueno

Punta del Capello

Coll de Serra Mala

La Creu de Santos

Roca Foradada del Passador

Punta del Pollo

Punta Redona (Tivenys)

Punt Rodó

Punta de la Tossa (Tivenys)


Muntanyes de Tortosa

Coll de l'Àguila (Tortosa)

Coll de la Mola (Tortosa)

Coll de Rajolers

Coll de Redó

Coll de Vaques

Coll Ventós

Collredó (Tortosa)

La Creu de Collredó

Roca dels Assucats

L'Enclusa (Tortosa)

Punta de Farrúbio

La Fortalesa

Puig de Mianes

Mola del Boix (Tortosa)

Mola Porquera (Roquetes)

Mola Porquera (Tortosa)

Mola de Punxó

Punta Redona (Tortosa)

Tossa de la Reina

Tossal de Tall Nou

Les Veles


Altres muntanyes

La Talaia (Miravet)


Fotografies: Tortosa