LO MONTSIÀLo  Montsià, capital Amposta, cua meridional del Principat, territori de 725 km2 que reuneix dotze municipis de peculiaritats diverses, amb un total de 70.000 habitants. La comarca comprèn part del  Delta i del riu Ebre, del massís del Port, de la plana litoral, del pla de la Galera, de les serres de Montsià, Godall, de la Galera, del Fandango, Grossa i les serretes de la Punta, Freginals, de les Cantrelles, Valldepins, Montsianell, l'Avenç, les Moletons i els  Quatre Mollons.

La diversitat geogràfica dóna lloc a una gran varietat de paisatges on conviuen i contrasten la mar, la muntanya i, lo riu Ebre, sempre present, creua tot lo territori i dóna vida a bona part dels ebrencs.

Del patrimoni natural ressalten els parcs naturals del  Delta de l’Ebre i dels Ports, als quals cal afegir altres espais d’interès natural: el barranc de la Galera, les serra del Montsià i Godall, un territori on s'alcen un centenar de cims entre els quals destaca, per la seva altura, el tossal del Rei (1.349,8 m) al municipi de la Sénia, frontera natural amb Castelló.

Seguim els seus camins, corriols i lligallos, anem trobant petits tresors sia amb els vestigis de les construccions dels humans des del neolític passant per ibers i àrabs, que havien treballat les terres altes, tant  per l'aigua, fonts. cocos, aljubs com per la font del Teix  que brolla a més altura de les serres, roques, vegetació o fauna.

El  Montsià és terra de massos com els de Vilero, Burgar, Mata-redona, Paulino, Xirivi,,,), de l'art de la pedra seca, festes, tradicions i d'arbres monumentals, riquesa cultural heretada de les cultures establertes al territori durant força anys. Cal esmentar una olivera de 1700 anys a Ulldecona, una de les de més edat documentada al continent europeu.

Terra d'aromes, amb les herbes gastroremeires, com la sajolida, lo marduix, l’espígol, o lo  timó, al costat del coscoll, les garrigues, carrasques,  les pinedes, les oliveres, els ametllers, les vinyes, els tarongers, els garrofers i lo vistós margalló, creixen i donen els seus fruits als peus del cims del  Montsià.

Personatges com el maqui  “Caradesena”, el carboner d'Alcanar Pepe lo Rei, “ lo Tio Sardinero” formen part de la història de la comarca.

Terra de peix i marisc, amb dos ports importants per a la pesca: Sant Carles de la Ràpita i Les Cases d'Alcanar, mentre lo riu, lo  tresor són les perseguides anguiles.

El Montsià té més una 
vintena de  béns culturals d'interès nacional classificats en 22 monuments històrics i 6 zones arqueològiques.

La serra del  Montsià
La serra del  Montsià és una talaia oberta als quatre ventsmostra els seus rocams calcaris com veritables castells inexpugnables on nien aus rapinyaires (àligues quadribarrades, falcons) amb el  cim del Montsianell com a cap i la serreta d'Alcanar a la cua.

Llueix tons blavencs, terra rogenca, abrupta i rocosa, d'uns 20 km de llargària i 5 d’ample, paral·lela al litoral mediterrani entre els rius Ebre i Sénia (límit del Principat amb el  germà  País Valencià) ofereix miradors privilegiats des dels quals es pot apreciar una impressionant panoràmica de la diversitat paisatgística de les Terres de l'Ebre.

El punt més alt de la serra es troba a la Torreta de Montsià (763,1 m) seguida, amb altura pel cim de Mola-cima (749,4 m ) al sud-oest.
Altres punts elevats d’interès són: lo  Palleret del Teix (738,7 m ), la Trencada (730,2 m), la Tenda (731,7m), la Moleta de Mata-redona (626,4 m), lo  Palleret (626,1 m ) i la més visitada, la Foradada (682,8 m), un espectacular mirador del  Delta).
Els cingles, tallats rocosos de fort desnivell, són els trets característics del relleu del la serra del   Montsià.

Els  vestigis d'anteriors pobladors es troben, d’una manera destacada i visible, al cim de la Moleta (336,6 m ), on es conserva un jaciment de la cultura dels ibers, al terme municipal d'Alcanar, a pocs metres del santuari de la Mare de Déu del Remei patrona dels canareus i canaveres.
(Vegeu mapa a peu de pàgina )

Serra de Godall
La serra de Godall, al peu del poble que li dóna nom, transcorre paral·lela a la del Montsià. Té una orografia de contorns suaus cosa que permet als i amants de la natura i lo senderisme accedir-hi fàcilment. 

Tot i que els seus vèrtexs no superen els 397,8 m de la Mola de Godall, ofereix uns magnífiques panoràmiques sobre la comarca, un paisatge feréstec, que contrasta amb la plana, on dominen els conreus.

El
 Tossal Redó (356,3 m ), lo  Coll de les Obagues (356,3 m ) completen la relació dels cims que superen els 300 metres d'altura. Destaquen també, la Solsida (290,6 m ) el Coll de Cocons (274,2 m ), lo Coll de Vilallarga (285,2 m ), elo Coll de l'Arboç (268,6 m ) i lo   Vilaestret (226,9 m).

Fonts, coves i avencs faciliten la presència d'aigua subterrània. Les herbes aromàtiques i en general tota la vegetació aclimatada a la manca d'aigua, domina l'espai muntanyós en el qual proliferen els rèptils juntament amb mamífers com les raboses, les genetes i els
 porcs senglars i les aus rapinyaires.
(Vegeu mapa a peu de pàgina)

Serra de la Galera
La serra de la Galera està situada al terme municipal de Godall, amb una elevació màxima de 220,7 m.

Serra Grossa
La serra Grossa està al municipis de Godall i Ulldecona, amb una elevació màxima de 378 m i és paral·lela a la serra del Montsià. Les muntanyes estan en una zona degradada a causa de les pedreres existents, molt grosses i molt actives.

Serra de les Cantrelles
La serreta de les Cantarelles o de les Cantrelles és una petita serra situada als termes municipal de Freginals i Ullecona amb una cota màxima de 240,1 m.

Serreta del Montsianell i Freginals
La serreta del Montsianell o Monsianet és una prolongació septentrional de la serra del Montsià juntament amb la serreta de Freginals, el Montsianell de 291,5 m és la màxima altura. 
Al seu cim, hi ha un enorme Sagrat Cor i unes vistes panoràmiques sobre la vila d'Amposta,  la serra del Montsià i el delta de l'Ebre.

Els Quatre Mollons
La serra dels Quatre Mollons és una alineació muntanyosa de 433 m situada entre els municipis d'Amposta i Sant Carles de la Ràpita, un estrep oriental de la serra del Montsià, amb una altura màxima de 432,9 m.

Els Moletons
Els Moletons és una serra situada entre els municipis d'Alcanar i Ulldecona, amb una altura màxima de 586,5 m.

Serreta de l'Avenç
La serreta de l'Avenç situada entre els Municipis d'Alcanar i Ulldecona, amb una altura màxima de 154,1 m.

Serreta de Valldepins
La serreta de Valldepins està situada al municipi d'Ulldecona, amb una altura màxima de 199,6 m.

...Des de Tortosa a Ulldecona
i d'Amposta a Alcanar
els pobles que et  fan rodona
deuen donar-se la mà.

Del poema El Montsià
Trinitari Fabregat (1912 - 1994)    Serra del Montsià (ICGC.cat)
    Serra de Godall (ICGC.cat)