La
cuina de les Terres de l'Ebre té una gastronomia pròpia, amb les
variacions que implica la situació geogràfica. La cuina
deltaica, marinera o de l'interior té influències de les
comarques veïnes especialment del País Valencià i l'Aragó.
L'arròs,
els suquets, la clotxa, els cocs de recapte, els cagallons de ruc
(bunyols de blat) són alguns plats destacats de les taules
ebrenques on no falta l'oli d'oliva del Baix Camp i del
Montsià, el vi de la Terra Alta i els dolços tradicionals
entre el quals destaquen els pastissets de cabell
d'àngel, molt lligats a la cultura islàmica.
La
tortosina M. Carmen Queralt Tomàs s'ha dedicat a
recollir les menges pròpies dels ebrencs, ja sigui per
l'experiència personal a la seva llar o bé parlant amb
la gent del país, i les ha publicat al seu
llibre La cuina de les Terres de l'Ebre editat per
Cossetània edicions, a la col·lecció El Cullerot, dedicat
especialment a les comarques del Baix Ebre, el Montsià i
la Terra Alta.
Del
llibre, que cal comprar per seguir les receptes, ampliat amb les
receptes del cuiners Josep Garcia (restaurant L’embarcador de
Garcia), Didier Guerin (restaurant Sirga de Móra d'Ebre),
Salvador Miralles (Hotel Miralles d’Horta de Sant Joan) i
Jordi Navarro (Hotel Piqué de Gandesa) i d'altres de fonts
personals, se’n poden extreure alguns entrants, primers i
segons plats, postres i cuina festiva.
L'escriptor Miguel de Cervantes escriu al Quijote amb paraules de l'escuder Sancho, fent referència als fruits del riu " ...quiero advertir a vuestra merced que a mi me parece que ese tal barco no es de los encantados, sino de algunos pescadores de este río, porque en él se pescan las mejores sabogas del mundo..."
La
majoria d'aquests plats que es detallen, a l'hora de
demanar-los cal tenir en compte l'estació de l'any, els
serveixen a un bon nombre de les cases de menjar de les Terres de
l'Ebre a les quals em referiré en un altre apartat del
web, a mesura que les visitem i en valorem l’oferta
sempre amb la relació qualitat preu i procurem que sigui un
preu inferior a 30 €.
Els licors i els destil·lats també tenen una àmplia presència als àpats dels ebrencs. Tot i que s'han perdut moltes de les ofertes del segle passat, fa un temps que alguns grups especialment de gent jove estan recuperant les fórmules o bé per mitjà dels avis o per la informació que ofereixen alguns llibres com l'escrit per Anna Figueres Torruella i M. Teresa Castelló Bou Licors tradicionals aiguardents i vins generosos . Aiguardents i ratafies són els destil·lats i els licors més actuals mentre que les receptes fetes a casa o bé s'han perdut o només s’elaboren en l'àmbit familiar.
ENTRANTS
I APERITIUS
-
Pop torrat (propi de Sant Carles de la Ràpita)
-
Olives rostides (olives negres)
-
Ostrons
-
Musclos
-
Anques de granota
PRIMERS PLATS
-
Suquets de peix
-
Farinetes de panís o de llegums
- Sopa de Farigola
- Sopa de Farigola
-
Olla barrejada o recapte
- Pitanca de llauter (freixura
de corder) Tortosa
-
Arròs, col i fesols (al Baix Ebre i el Montsià)
- Arròs a
banda (les Cases d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita o l'Ametlla de
Mar
-
Arròs amb abadejo (bacallà)
-
Empedrat tortosí
-
Sopa de la reina
-
Bajoques ofegades
-
Clotxa
-
Coca de recapte
- Fogasseta
SEGONS
PLATS
-
Paelles amb fruits del mar, conill o pollastre o peix de riu
-
Crestó (cabrit blanc capat)
- Tonyina roja
- Carxofes
- Galeres
- Tonyina roja
- Carxofes
- Galeres
-
Truita de poble (farina+aigua+sal)
-
Truita amb suc (recollit de la Fatarella)
-
Truita de pataques, carxofes i alls tendres)
-
Truita de borratxes (de faves tendres)
-
Cassola de la poca vergonya
-
Baldanes amb ceba i tomata o d'arros
-
Carn de corder amb rustifaci i allioli
-
Llagostins torrats (Sant Carles de la Ràpita)
-
Suquet de peix
-
Rap amb suc
-
Popets de pagès
-
Anguila en suc
-
Ànec o fotja salvatges a la brasa
-
Patates amb pop
POSTRES
-
Pastissets de cabell d'àngel (1)
-
Cireres
-
Panoli
-
Flors de carabassera arrebossades
-
Cagallons de ruc (bunyols de blat)
-
Cóc de brossat (Tortosa)
-
Cóc de maçanes de l'agredolç (Amposta)
-
Cóc escaldat, coc ràpid, coc borratxo (Sant
Carles de la Ràpita)
- Torró de
Xerta
-
Paracotes (figues albardades)
-
Ous bufats (Ulldecona)
-
Croquetes de Sant Antoni
-
Casquetes
- Rodots a
la cassola
-
Fruites seques
-
Periquillo (Ulldecona)
-
Torró de Xertta
-
Garrofetes del Papa Luna (Tortosa)
-
Punyeta de Roquetes
-
Brossat (formatge fresc)
(1) Els pastissets de cabell d'àngel el més típic a les Terres de l'Ebre te uns comerços que, al meu entendre son guanyadors
Montsià
Les Cases d'Alcanar: Forn Elena al carrer Trafalgar, 16. Tel 977 737 449
Baix Ebre
Tortosa: Pastisseria Panisello a l'avinguda de la Generalitat, 113. Tel 977 440 330
El Perelló: Pastes Benaiges al carrer Castaños, 2. Tel 977 490 403
Ribera d'Ebre
Rasquera: Forn D Benaiges al carrer Pla de la Bassa, 21. Tel 977 409 244
Terra Alta
Gandesa: Forn i pastisseries Pujol (1892) a Carrer Sant Domenech, 7. Tel 977 420 026 i Plaça Farola, 2. Tel 977 420 223
(1) Els pastissets de cabell d'àngel el més típic a les Terres de l'Ebre te uns comerços que, al meu entendre son guanyadors
Montsià
Les Cases d'Alcanar: Forn Elena al carrer Trafalgar, 16. Tel 977 737 449
Baix Ebre
Tortosa: Pastisseria Panisello a l'avinguda de la Generalitat, 113. Tel 977 440 330
El Perelló: Pastes Benaiges al carrer Castaños, 2. Tel 977 490 403
Ribera d'Ebre
Rasquera: Forn D Benaiges al carrer Pla de la Bassa, 21. Tel 977 409 244
Terra Alta
Gandesa: Forn i pastisseries Pujol (1892) a Carrer Sant Domenech, 7. Tel 977 420 026 i Plaça Farola, 2. Tel 977 420 223
PER COMARQUES
Montsià
Els
productes cuinats del mar de km 0, més típics als menús de
la costa com: carxofes, ostrons, musclos, arròs, ànec
salvatge, anguiles, llagostins, galeres,catxels, tellerines o els
canyuts.
A
l’interior, la cuina del peix de riu com les anguiles i les
angules, la caça d'aus, l’ànec.
Els
pobles de l’interior tenen més tradició en la cuina de peix
basada en les espècies de riu com les anguiles i les angules.
L’anguila és el peix tradicional del Delta que es prepara
guisada, en salsa o xapadillo
(oberta,
assecada i després cuinada a la brasa).
Els plats de carn són els fets AMB aus aquàtiques com ara els tords, les perdius, els faisans i les tórtores, tot i que l’element estrella és l’ànec. També cal anomenar les ovelles que pasturen pel delta. Els productes de la fèrtil agricultura són a la base de la gastronomia del delta: carxofes a la brasa, baldanes, arròs amb cols i fesols, caragols, faves ofegades són bons plats d’hivern de la mateixa manera que, la samfaina, les amanides, els melons i altres fruites ho són d’estiu.
Els plats de carn són els fets AMB aus aquàtiques com ara els tords, les perdius, els faisans i les tórtores, tot i que l’element estrella és l’ànec. També cal anomenar les ovelles que pasturen pel delta. Els productes de la fèrtil agricultura són a la base de la gastronomia del delta: carxofes a la brasa, baldanes, arròs amb cols i fesols, caragols, faves ofegades són bons plats d’hivern de la mateixa manera que, la samfaina, les amanides, els melons i altres fruites ho són d’estiu.
Ribera d'Ebre
Els
menjars típics són la clotxa, les baldanes d’arròs o ceba la
cabra blanca, els cócs, les cireres i els préssecs.
Plats dels cuiners Josep Garcia del restaurant L’embarcador (Garcia) i Didier Guerin de la Sirga (Móra d'Ebre):
Sopa
amb crosta
Bledes
amb ganyims
Tupí
de fesols
Conill
amb mandonguilles de bacallà
Ànec
amb mongetes
Estofat
de porc senglar amb bolets
Ensaïmada
de Garcia
Corassons
d'ametlla
Confit
de cuixa d'ànec
Perdiu
amb vinagreta calenta
Amanida
sirga
Bacallà
confitat amb bolets
Magret
d'anec amb vinagre de gerds
Terra Alta
Típics
són els plats de caça i els cócs
Els més típics de la Terra Alta són els plats de caça, la clotxa, les baldanes d’arròs o ceba, la cabra de Rasquera, els cócs.
Plats
del cuiner Salvador Miralles de l'Hotel Miralles (Horta de Sant
Joan) i Jordi Navarro (Hotel Piqué):
Sardines
de casc
Truita
amb suc
Arròs
amb guatlles
Tupí
hortolà
Crestó
en escabetx
Caldereta
de pastor
Guatlles
d'escopeta amb pebrots
Truita
amb suc
Espatlla
de moltó al forn
Bacallà
amb olives
Mona
de massapà
Rodots
Cóc
de mel
Amanida
de contrastos de la terra
Potatge
Costelles
de cabrit arrebossat amb verdures deshidratades, sèsam i àrros
inflat
Salmó
marinat amb flors
Cuetes
de rap amb pebrot del piquillo
i
salsa de torró
Pasta
de mil fulls farcida de filet de vedella amb fondue de
formatges
Baix Ebre
Al Baix Ebre cal destacar com més típic, el marisc tot i que la carn de cabra i senglar son també a la cuina de la comarca, No poden falta els pastissets i diferent ofertes de productes de pastisseria.
Pastissets
Cocs
Torrons
Capsetes
Garrofetes
Arrossos
Peix
Musclos
Ostras
Tonyina
Estofat de cabra
Estofat de porc senglar
Baldanes d'arròs
Cítrics
Mel
Cocs
Torrons
Capsetes
Garrofetes
Arrossos
Peix
Musclos
Ostras
Tonyina
Estofat de cabra
Estofat de porc senglar
Baldanes d'arròs
Cítrics
Mel
Lo Xiringuito de l'Avi Agusti, sobre una musclera. es un espai excel·lent per assaborir els productes del mar al mitg de la Badia dels Alfacs,amb el remó de les onades.