ELS PORTS
Visita al: Parc Natural dels Ports


Els Ports
Situat entre Catalunya, València i Aragó, aquest massís calcari, de relleu escarpat i abrupte, ha estat humanitzat des de temps prehistòrics. Tot i així, el territori dels Ports se’ns presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge.
Els Ports són les muntanyes situades entre entre les comarques del Baix Ebre i el Montsià a l'est, la Terra Alta  i el Matarranya (província Terol), al nord-oest i el Baix Maestrat al sud (Castelló).
L'aprofitament dels recursos naturals d'aquests  paratges, com la caça, les ramaderies, l'aigua, la fusta, els forn de calç, de pega, els pous de neu, etc. recorden les èpoques de la intensa presència humana que hi va haver en  aquests  indrets.
El Parc Natural dels Ports inclou  parts d'alguns termes municipals: Arnes, Horta de Sant Joan, Prat de Comte (Terra Alta), Alfara de Carles, Paüls, Roquetes, Tortosa (Baix Ebre) i Mas de Barberans i la Sénia (Montsià).
Les formacions geològiques del Parc Natural dels Ports constitueixen un paisatge característic únic a Catalunya. El  punt més alt i més rellevant del Parc Natural dels Ports és el Mont Caro amb 1.441 metres d'alçada, tot i que hi ha  una desena de pics però menys alts.
Un altre dels pics amb rellevància també és el Tossal dels Tres Reis, que fa  1.349,8 metres d'alçada.

Flora i fauna
L'aprofitament dels recursos naturals d'aquests  paratges, com la caça, les ramaderies, l'aigua, la fusta, els forn de calç, de pega, els pous de neu, etc. recorden les èpoques de la intensa presència humana que hi va haver en aquests indrets. Al  Parc Natural dels Ports,  també hi trobem presència humana però amb un grau molt menor ja que es va declarar espai natural.
 Els Ports són un refugi de moltes espècies amenaçades tant de flora com de fauna, i en especial les poblacions de faig que aquí tenen l'enclavament més meridional de les Terres de l'Ebre. La riquesa  botànica que  trobem al Parc Natural dels Ports inclou  més de 1.300 espècies. Les espècies més populars de la flora dels Ports solen ser el margalló (Querco-Lentiscetum), les carrasques (Qiercetum rotundfliae),  els pins (Paeonio microcarpae-Pinetum salzmannii), els faigs (Primulo-Fagetum) i els teixos (Saniculo-Taxetum).
La fauna del Parc Natural dels Ports és considera molt rellevant ja que a més de tenir una gran varietat i una gran  quantitat d'exemplars de la fauna també té exemplars autòctons de Catalunya i exemplars rars que només es troben aquí. L'animal més representatiu és la cabra salvatge (cabra pyrenaica hispánica) i los més buscats són les aus, com ara les àligues (Aguila chusaetos i la Aguila Fasciata), petits ocells estivals (Serinus citrinella i Sylvia undata) i rapinyaires (Gyos fulvus, Falco peregrinus o el Bubo bubo). D’altres també rellevants   són les llúdrigues, la granoteta de puntets, els gats fers, els ratpenats, la tortuga de rierol, el dragó rosat, la serp llisa septentrional, etc.

Què cal  visitar-hi
Dins lo Parc Natural dels Ports  trobem diversos llocs que podem visitar. Hi   trobarem àrees recreatives i de lleure que estan equipades amb aigua corrent i taules. Aquestes se  solen utilitzar com a punt de sortida o d'arribada d'itineraris de senderisme. L'àrea recreativa de la  Framquets (Horta de Sant Joan) l'àrea de lleure de la  Vall (Mas de Barberans i Roquetes), área recreativa de la Fou (la  Sénia), àrea de lleure de la  Font Nova (Alfara de Carles), àrea recreativa de Sant Roc (Paüls) i l'àrea recreativa de la Cova d'Avellanes (Roquetes).