LO RIU EBRE


Lo riu al seu pas per Tortosa
Lo  riu Ebre neix a Fontibre (Cantàbria) i dels 918,4 km  del seu recorregut fins  al  Mediterrani, 130  el fan pel  Principat   passant  per les poblacions ebrenques de Riba-roja d'Ebre, Móra d'Ebre, Tivenys, Xerta, Aldover, Tortosa, Amposta, Sant Jaume d'Enveja i Deltebre.
Al seu pas per Amposta, l'Ebre forma un gran delta espai que l’any  1983 la Generalitat de Catalunya vadeclarar  Parc Natural. Això va afectar els municipis  de Deltebre, a la riba nord, comarca del Baix Ebre, i Sant Jaume d'Enveja a la riba sud, comarca del Montsià.

El cabal de l'Ebre, el regulen  els embassaments de Mequinensa, també anomenat Mar d'Aragó, i Riba-roja a Riba-roja d'Ebre, que aturen  els sediments i propicien que la mar guanyi espai a la terra i redueixi poc a poc la superfície del  Delta.

A les zones interiors del  Delta destaca el paisatge amb extensos camps d'arròs, al   litoral el protagonisme és  per a les  llacunes i quilòmetres i quilòmetres de platges amb dunes i còdols.
En  aquest espai cal destacar les basses de les Olles, lo Canal Vell, la Platjola, lo Garxal, l'Alfacada, la Tancada, l'Encanyissada, les illes de Buda i de Sapinya, les penínsules de la Punta de la Banya i del fangar i també  els erms de Casablanca i els ullals de Baltasar.

La flora i la fauna són també un element destacat al Delta on viuen més de 700 espècies vegetals i més de 400 espècies d'aus.
Per gaudir d'aquest espai natural cal visitar l'Ecomuseu del Parc Natural a Deltebre i fer una recorregut des de la Casa de Fusta, on s'ubica el Centre d'informació del Parc Natural del Delta de l'Ebre, al Poble Nou del Delta, on aconsellen els itineraris que cal fer  i on també hi ha  el Museu Ornitològic amb quasi dos centenars d'exemplars d'aus.
En  els aproximadament 130 km  de la riba del  riu, la natura ofereix una extensa diversitat de paisatges, dels penya-segats i les petites cales, de la part alta del  riu, a les platges de sorra daurada de les extenses platges salvatges i de còdols, del Delta al sud, d'espais poc visitats que propicien poder gaudir d'una tranquil·litat poc habitual a les costes mediterrànies.
Al seu pas per les Terres de l'Ebre, el   riu és  una font bàsica de riquesa, no tan sols pel  regadiu sinó  per l'oferta turística de les comarques de la  riba. La  navegabilitat, amb trams de singular bellesa paisatgística, propicia en d’altres   la navegació tranquil·la i la pesca  en totes les seves especialitats.  Un element que cal tenir  present  és  que s’hi  conserven les tradicions com per exemple el pas de barca.

La barreja d’aigües fluvials i marítimes faciliten la reproducció de peixos d’aigua dolça com l’anguila, la carpa, el barb comú, el silur o la perca, i també d’aigua salada, com el llobarro, diferents classes de llissa, el llenguado o l’orada.


El Pla hidrològic nacional
 L’anomenat Pla hidrològic nacional (PHN) aprovat pel govern del Partit Popular (PP),  en funcions, després de 15 anys del primer intent, preveu un transvasament d'aigua a diferents províncies de l'Estat, amb la construcció d'una cinquantena d'embassaments, una decisió que perjudicarà, cas de fer-se efectiva, ja que reduiria mortalment el cabal necessari per a la supervivència del  Delta.
Conscients del perill del PHN, el  15 de setembre del 2000,  al teatre – auditori Felip Pedrell a Tortosa, els ebrencs van crear la Plataformaen Defensa de l'Ebre (PDE) la qual ha convocat  desenes de manifestacions que el 7de febrer de 2016, amb el lema “L'Ebre sense cabal és la mort del Delta” va reunir a Amposta més de 50.000 participants que van reclamar un cabal ecològic que asseguri la sostenibilitat del delta de l'Ebre per una nova cultura de l'aigua i contra el PHD,amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
L'endemà de la multitudinària manifestació van visitar el  delta sis eurodiputats, presidits per l'eslovac Pál Csáky amb l'objectiu de veure sobre el terreny les conseqüències del PHN en el tram final del  riu.
El 13 de juliol de 2016 el Parlament Europeu va reclamar la retirada del Pla hidrològic de l'Ebre. La Comissió de Peticions del Parlament Europeu va aprovar per 22 vots a favor i 9 en contra l’informe redactat per la delegació d’eurodiputats que van visitar el  Delta en el qual  es reclama a la Comissió que  “ supervisi  de prop la manera com  s’aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics de conca ” i  insta els membres d’aquesta comissió a fer  un estudi “independent” per establir els cabals ecològics.

Els ebrencs són conscients  que la lluita, tot i l'informe del Parlament Europeu, continua i no defalliran ja   que la vida que dóna el  riu a les Terres de l'Ebre està amenaçada de mort. Per tant,   faran les  manifestacions i les concentracions que calguin  i aniran allà on sigui per aconseguir els seu objectiu que és la retirada del Pla i tornaran a aixecar  el lema que els acompanya des de fa 16 anys “Lo riu és  vida”

Un nus blau és  el símbol  que ha triat  el moviment  antitransvasament que presideix totes les accions reivindicatives.  El 2005 la PDE va rebre la Creu de Sant Jordi.
Com diu la jota de l'Ebre de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries:
...EI Ebro nace en Reinosa y pasa por el Pilar y en el Sur de Catalunya
queremos que llegue al mar y conservar nuestro Delta,los musclos y el calamar...”



Ruta fluvial per l'Ebre
Del Matarranya a l’illa de Buda un recorregut de 150 km  per etapes.  Solcar el riu de nord a sud, gaudir de la història de les seves aigües i poblacions,  de les  ribes, observar , el bosc de ribera, les aus i aturar-se  en qualsevol  racó.

Un recorregut per embassaments,  ponts, passos de barca, assuts, illes, platges fluvials, embarcadors, espais  gairebé  verges o banyar-s’hi  per voltar pel  Delta  on les aigües del  riu i  el mar es barregen.


VIDEOS:

LO RIU